מה תלבשו למסע בזמן?

תלבושות לאורך ההיסטוריה

חיפוש

כנפי חיפושיות

sign7
שמלה ויקטוריאנית בעיטור כנפי חיפושיות

כנפי חיפושיות הן חומר עיטור ייחודי ומרשים במיוחד, בעל בוהק מתכתי, שהגיע לבגדים מערביים במאה ה-19, אחרי שהיה מוכר ברחבי אסיה. באוספי מוזיאונים קיימות תלבושות היסטוריות המעוטרות בכנפי חיפושיות, כולל השמלה בראש הפוסט, שצילמתי במוזיאון ויקטוריה ואלברט בתערוכה "Fashioned from Nature". התערוכה הוצגה בשנת 2020 במוזיאון המשי בסין.

הביולוג וחוקר האבולוציה הבריטי ג'ון הלדיין טבע את האמירה המפורסמת שלבורא כנראה הייתה "חיבה מופרזת לחיפושיות". חיפושיות המשמשות לקישוט, בדרך כלל מסוג ‘Sternocera aequisignata‘, חיות כשלושה שבועות, ואחרי מותן הטבעי כנפיהן החיצוניות הנוקשות (elytra) נאספות ומותאמות לרקמה על ידי ניקוב חורים וחיתוך לצורה המתאימה. נהוג ליצור מהן צורות גיאומטריות ודוגמאות דמויות צמחים. הודו היא המקור המסורתי לכנפיים ולרקמות המשולבות שלהן עם חוטי מתכת, אבל לקראת סוף המאה ה-19 כבר היה ייבוא מאסיבי של הכנפיים כחומר גלם לאנגליה, ושימוש בהן שם.

שמלה אחת כזאת משנת 1860 מוצגת בפרוטרוט בתערוכה מקוונת במוזיאון מערב הרמות של סקוטלנד (West Highland Museum). היא היתה שייכת לברברה מוריסון, ילידת אינברנס שנישאה לקצין בצבא הבריטי, ויליאם פיצהנרי, והתגוררה איתו שנים מספר בהודו. השמלה תפורה מבד כותנה לבן עדין ומכוסה רקמת "זרדוזי" מסורתית בחוטי משי ומתכת, כולל דוגמת ענפים מכנפי החיפושיות. חלקה התחתון מיועד ללבישה מעל קרינולינה מעוגלת, עם שובל קטן, והחלק העליון בנוי בדוגמת חולצה עם שרוולים ארוכים. בדף המוקדש לה בתערוכה יש תצלומים, סרטון וידאו מפורט ופודקאסט שבו מדברות חוקרות על השמלה ועל ברברה. הסרטון המצורף מציג רב שיח שנערך מסביב לשמלה ותולדותיה (קישרתי ישירות לחלק העוסק בקישוט השמלה).

את השמלה המרהיבה הזאת לבשה ג'יין מרי מקדוגל בחגיגות ביקורו של המלך ג'ורג' הרביעי בסקוטלנד בשנת 1822. שמלת המשי הלבנה מעוטרת כנפי חיפושיות ומצורף אליה צעיף משי בדוגמת טרטן סקוטית מסורתית.

צילומי תקריב של פרטי השמלה:

אוסף מוזיאון האמנויות והמדעים השימושיים באוסטרליה כולל פריטים מעוטרים בכנפי חיפושיות, ביניהם פסי הבד האלה מהודו, המצולמים הן מצדם הקדמי והן האחורי (תמונות נוספות באתר המוזיאון). אפשר לראות את הגוונים השונים של הכנפיים שנבחרו לרקמה על כל אחד מהפסים – אחד נוטה יותר לירוק, והאחר סגול-כחול.

Textile length decorated with beetle wings, India 2021, Museum of Applied Arts & Sciences

בציור המפורסם הזה של הצייר ג'ון סינגר סרג'נט נראית השחקנית אלן טרי בתפקיד ליידי מקבת, בשמלה ירוקה בעיצוב של אליס קומינס-קר. עיצוב השמלה נועד לשוות לה מראה המזכיר שריון קשקשים, וגם קשקשי נחש. השמלה המקורית, ששימשה בהצגות רבות מול קהל משני עברי האוקיינוס, עברה לפני כעשור תהליך שימור ושיקום שארך למעלה מאלף שעות עבודה, ועלותו הייתה למעלה ממאה אלף ליש"ט. מעצבת התלבושות קולין אטווד השתמשה בכנפי חיפושיות לעיטור שמלתה של המלכה הרעה בגילומה של שרליז ת'רון בסרט "שלגיה והצייד" משנת 2012. השמלה נראתה בסרט להרף עין בלבד, אבל הוצגה לקהל בתערוכות.

הציור הזה של ג'ון סינגר סרג'נט מוצג בימים אלה בתערוכה בלונדון המתמקדת בלבוש בציוריו, ביחד עם השמלה המקורית שלבשה השחקנית אלן טרי בהפקה של מקבת':

אלן טרי בתפקיד מקבת ג'ון סינגר סרג'נט
Ellen Terry as Lady Macbeth 1889 John Singer Sargent 1856-1925 Presented by Sir Joseph Duveen 1906 http://www.tate.org.uk/art/work/N02053
תקריב של השמלה המקורית, שראיתי בתערוכה "סרג'נט והאופנה"

כנפי החיפושיות הן חומר עמיד ביותר, וברוב המקרים הן ישרדו גם אחרי שהבד העדין שעליו נרקמו יתפורר. בסרטון הבא (ובקישור) אפשר לראות הדרכה מקיפה של אנג'לה קלייטון ליצירת בגד מעוטר:

אנג'לה מומברס, המכינה תלבושות היסטוריות מפורטות ומדויקות, תפרה חליפה ויקטוריאנית מהממת, מעוטרת ביותר מאלף כנפי חיפושיות, כולל ארנק תואם. אפשר לראות תצלומים בחשבון הפייסבוק ובאינסטגרם שלה.

הכנפיים משמשות גם היום ליצירת תכשיטים ושלל עיטורים. במוזיאון הטקסטיל על שם המלכה סיריקיט בבנגקוק מוצגות, בין השאר, נעליים שהוכנו במיוחד בשבילה ועליהן כנפי חיפושיות, ונמכר ספר ילדים בתאית ואנגלית בשם "סיפורן של צ'אן הקטנה והחיפושית". באתר האמנות והתרבות של גוגל מוצגות כמה מהתלבושות האיקוניות של המלכה, כולל חולצה מבד באריגת איקאט המעוטר בכנפי חיפושיות.

באתר של מוזיאון ויקטוריה ואלברט אפשר לראות סדרת תצלומים של שמלה בעיטור כנפי חיפושיות. כתבה נוספת בנושא: https://www.cooperhewitt.org/2018/09/14/natures-sequins/. וכאן נמצא סיפורה של שמלה מפורסמת נוספת.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

4 מחשבות על “כנפי חיפושיות”

  1. פינגבאק: המלצות צפייה – מה תלבשו למסע בזמן

  2. פינגבאק: תערוכת "הנשף" – מה תלבשו למסע בזמן

  3. פינגבאק: איך להתחיל שערורייה – מה תלבשו למסע בזמן

  4. פינגבאק: האופנה בציוריו של ג'ון סינגר סרג'נט – מה תלבשו למסע בזמן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

הרשת המשובצת

כולנו מכירים את הרגע שבו קוראים כתבה בעיתון על נושא שבו אנחנו בקיאים, ומבחינים מיד בהמוני אי דיוקים, פספוסים ועיוותים. ובכן, אני כאן עם הדוגמה

להמשך קריאה »