מה תלבשו למסע בזמן?

תלבושות לאורך ההיסטוריה

חיפוש

בורדה בעברית

sign7
בורדה

את כתב העת בורדה ייסדה המו"לית אן בורדה בגרמניה, והחל משנת 1950 יצאו לאור גליונות חודשיים ובהם גזרות אופנה והוראות למלאכת יד ולבישול. העיתון מתורגם לשפות שונות, והיה למשל כתב העת המערבי הראשון שהגיע לברית המועצות בסוף עידן הקומוניזם. בישראל היה בורדה במשך שנים רבות המותג החזק ביותר בתחומו, אם כי שווקו כאן גם נויה מודה בגרמנית ומגזינים נוספים בשפות שונות. הוא נמכר כאן עד היום, פעמים רבות במהדורה באנגלית. כמו רבות ורבים אחרים, אני למדתי לתפור בעזרת בורדה, ועד היום מרגישה סיפוק מסוים כשאני מצליחה למצוא בקלות את חלק הגזרה הרצוי על הדף הענק והצפוף בקיווקווים צבעוניים.

בסוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים היתה תקופה קצרה שבמהלכה דאגה רשת סטימצקי לתרגם את בורדה לעברית. כמתרגמת וחוקרת תרבות, מעניין אותי לראות את הגליונות מאותה תקופה ולנסות להבין את הלך הרוח והקריטריונים שעמדו מאחורי החלטות התרגום. ראשית, ברור שההתאמה לישראל נעשתה באופן מצומצם, שככל הנראה הוכתב מלמעלה. בעיתונים יש מודעות פרסומת ישראליות, והטקסט מתורגם לעברית, אבל אין שום שינוי בתצלומים או בתוכן העיתון. כך, גיליון שהופיע לקראת דצמבר כולל דמויות לבושות לארוחת חג המולד וילדים המחזיקים מתנות ארוזות. בטקסט יש ניסיון מסוים להתאמה תרבותית, כיוון שהוא מדבר על חנוכה ולא על חג המולד.

ככל הנראה, המיזם לא צלח מבחינה מסחרית, ונזנח בהדרגה. בהתחלה תורגמו כל חלקי העיתון – דפי הכרומו ובהם תצלומי צבע של דוגמנים וטקסט שמתאר את הבגדים והסגנון וכן החלק המרכזי של החוברת ובו ההסברים הכלליים לשיטת התפירה של העיתון והסברים לכל דגם נתון. בהמשך צומצמה ההשקעה, עד שלמעשה רק דף השער מתורגם, ורוב התוכן נשאר בגרמנית המקורית. בתקופה זאת אפשר לראות גם תקלות בכיוון ההדפסה, המעידות על כך שדוברי עברית כנראה לא היו מעורבים בתהליך. לפני כעשור היה ניסיון מחודש להוציא מגזין תפירה בעברית, אבל גם הוא לא החזיק מעמד זמן רב.

מעניין לראות את מונחון התפירה שצורף לעיתונים עם תרגומי לעברית של המונחים השכיחים בהוראות:

קניתי ספר על ההיסטוריה של גזרות הנייר לתפירה ואני מקווה שיהיה בו חומר גם על כתבי עת כמו בורדה, למרות שההמקדות שלו בשוק האמריקאי.

כפי שאפשר לראות בתמונות, אוסף הבורדות שלי עתיק יומין. בשנים האחרונות אני מעדיפה לקנות מעטפות גזרה, שכוללות כבר את הצורות הדרושות וחוסכות את הצורך להעתיק אותן (צריך רק לגזור). באחד הגליונות הישנים ההם מצאתי במקרה הדפסי אופנה תלויים על הקיר לקישוט. ומה איתך, בורדה מעלה בך הרהורים נוסטלגיים? אשמח לשמוע.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

1 מחשבה על “בורדה בעברית”

  1. שוש אינדיק

    כתבה מרתקת.
    אשמח לשוחח איתך או להתכתב.
    מחפשת חוברות ישנות ,משומשות,מתעניינת בצילומים ופחות בגזרות ,בשביל פרוייקט אמנות מעניין.
    דחוף,לא מוצאת ….המון תודה מראש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

פרויקט צילום – נבואות

פרויקט הצילום הוא מיזם קהילתי של קבוצת הפייסבוק ספרים? בהובלת אלה גורדון-חן ויעל מרקוס, שמארגנות מדי כמה חודשים מפגש בנושא מוגדר מראש. הדמויות מצטלמות בסצינה

להמשך קריאה »

מרי פופינס

בפרוייקט צילומי מכשפות ספרותיות של קבוצת ספרים? הייתי בתפקיד מרי פופינס* וחברות נהדרות גילמו מכשפות נוספות. אני הכנתי את התלבושת שלי, כולל תפירה של החצאית,

להמשך קריאה »

עבודות טלאים של חיילים

עבודות טלאים הן תחום היצירה המקושר במיוחד לנשים, אולי אפילו יותר מתפירה וסריגה. החוקרת האוסטרלית אנט ג'ירו איתרה ותיעדה ז'אנר ספציפי ומיוחד של עבודות טלאים

להמשך קריאה »