מה תלבשו למסע בזמן?

תלבושות לאורך ההיסטוריה

חיפוש

חשיבותה של רצינות

sign7
botanics

בנסיעתי לסקוטלנד בקיץ 2023 שמחתי לגלות שאני יכולה לצפות במחזה האהוב "חשיבותה של רצינות" מאת אוסקר וויילד. המחזה הוצג על במה פתוחה מול מדשאה משופעת בגנים הבוטניים של גלזגו, במסגרת הפקה המכונה "Bard in the Botanics". מתוך חשש מסוים ממזג האוויר ההפכפך חיכיתי עד לרגע האחרון, אבל בסופו של דבר קניתי כרטיס, ובתוספת תשלום קטנה קיבלתי שרפרף פלסטיק לישיבה על הדשא. זאת חוויית צפייה מיוחדת, מלווה בקולות ציפורים בשעת השקיעה וגם אוטובוסים או מטוסים חולפים. הקהל מגיע מצויד בחטיפים ומשקאות, סוודרים ושמיכות במקרה הצורך. גם הדרך לאתר ובחזרה ממנו למלון, כתיירת, הייתה נעימה, בין תושבים טובי מזג ברחובות וברכבת התחתית הקטנה של העיר.

כיוון שהתבקשנו לא לצלם במהלך ההצגה אני מביאה כאן צלומים רשמיים של ההפקה (צלם: טום דנקן), שאת חלקם ראיתי מוצגים על הגדר, לצד דוכן פלאפל בצורת טרדיס.

וויילד כתב את המחזה בסוף המאה ה-19, ובדרך כלל ההפקות שלו לבמה ולמסך מתענגות על התלבושות התקופתיות, החצאיות הנפוחות, הכובעים הענקיים ושלל הסלסלות והמלמלות. במקרה הנוכחי עיצוב התלבושות מודרני ואקלקטי יותר, ובעיקר ססגוני. הרווקים ההוללים ג'ק ואלג'י מתרוצצים בחליפות עזות צבע, ואהובותיהם ססילי וגוונדולין בפסטלים. אני חייבת לומר שהביצוע שלהן הזכיר לי מאוד את השחקניות ריס וויתרספון (שהשתתפה בסרט לפי המחזה) ופיבי וולר-ברידג'.

את ליידי ברקנל האימתנית מגלם בקאמפיות אלן סטיל. בעבר גילמו אותה שחקניות מופת כמו מגי סמית' וג'ודי דנץ', אבל זאת לא הפעם הראשונה שהתפקיד ניתן לגבר, למשל דיוויד סושה בהפקה משנת 2015. ליידי ברקנל מקבלת כמה מהשורות השנונות ביותר במחזה, כמו הגערה כי "אבֵדת אחד מן ההורים תוכל להחשב כאסון; אבל אבדת שניהם נראית כרַשלנות." (בתרגומו של טביוב, ראו בהמשך).

לביקורת מקיפה על ההצגה שראיתי ותמונות נוספות לחצו כאן וכאן.

מאמר מחכים של שלומית עוזיאל על אבסורדים לשוניים, כולל דוגמה מתוך "חשיבותה של רצינות" נמצא כאן באתר שלה, "הקוראת הראשונה".

תרגום של המחזה לעברית מאת ישראל חיים טביוב משנת 1920 זמין ב"פרויקט בן יהודה" (אך אין בו פתרון לבעיה הקשה של תרגום השם "ארנסט", ומובאת הערת שוליים: במקור האנגלי יש כאן לשון נופל על לשון, שאי–אפשר לתרגמו. Ernest (הַשֵּׁם), earnest (רציני) מבטאם אחד הוא.).

דיונים בהיבטים ב"חשיבותה של רצינות" אפשר למצוא באתר של מוזיאון ויקטוריה ואלברט.

פרק בפודקאסט המלבב "האחיות גרים" עוסק באוסקר ויילד בכלל ובמחזה הזה בפרט:

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

פרויקט צילום – נבואות

פרויקט הצילום הוא מיזם קהילתי של קבוצת הפייסבוק ספרים? בהובלת אלה גורדון-חן ויעל מרקוס, שמארגנות מדי כמה חודשים מפגש בנושא מוגדר מראש. הדמויות מצטלמות בסצינה

להמשך קריאה »

שלא לדבר על הכלב

הגרלה על ספר! פרטים בסוף הפוסט. סיפורי מסע בזמן אני אוהבת עוד מזמן, ואת סדרת "נוסעי הזמן מאוקספורד" של קוני ויליס הכרתי בשנות התשעים של

להמשך קריאה »