מה תלבשו למסע בזמן?

תלבושות לאורך ההיסטוריה

חיפוש

מדף הספרים שלי – היסטוריה של האופנה

sign7
ספרי אופנה

הצצה למדף ספרי האופנה, ההדרכה וההיסטוריה של האופנה שאני אוהבת.

מקור מידע מצוין בעברית לסוגי רקמה שונים, כולל מונחון מועיל לסוגי תפרים. נדמה לי שעדיין אפשר להשיג אותו בחנויות ספרים משומשים.

אמנות הרקמה

ספר נלווה לתערוכה הנפלאה שאצרה יערה קידר במוזיאון העיצוב בחולון, תמונות כרומו מעולות של כל המוצגים וההסברים. פרטים על התערוכה בפוסטים שלי כאן וכאן.

ספרן של נשות American Duchess מציג הסברים מפורטים להכנה של שמלות בנוסח המאה ה-18, בשיטות מדויקות היסטורית של מדידה, התאמה ותפירה. מלא צילומים נהדרים שמסבירים כל שלב והצעות לסטיילינג הולם.

סדרת הספרים של מוזיאון ויקטוריה ואלברט מציגה צילומי תקריב נהדרים של פריטים מאוסף המוזיאון, כולל הסברים על החומרים ושיטות הייצור, ותרשימי גזרה. הספר הזה מוקדש למאה ה-18.

18

סדרת הספרים של מוזיאון ויקטוריה ואלברט מציגה צילומי תקריב נהדרים של פריטים מאוסף המוזיאון, כולל הסברים על החומרים ושיטות הייצור, ותרשימי גזרה. הספר הזה מוקדש למאה ה-19.

19

אולי הספר הרציני ביותר בספרייה שלי עד כה. ניתוח מלומד של ההיסטוריה של האופנה מימי הביניים ועד ימינו. בזכות העובדה שהכותב איטלקי המקורות שלו חורגים מההתמקדות בטקסטים באנגלית השכיחה בספרים אחרים. אפילו הפונט שלו יוצא דופן (וקריא) והציורים המצורפים נהדרים.

איורים של התלבושות המקובלות לגברים ונשים בני מעמדות שונים במערב מימי קדם ועד למאה העשרים, בסדר כרונולוגי. כולל תיאור טקסטואלי קצר של כל תלבושת.

ספרה של ואלרי סטיל על ההיסטוריה התרבותית של המחוך הוא ספר יסוד בתחום חקר האופנה ועוסק בתולדות הבגד השנוי ביותר במחלוקת, עם כמה תובנות מקוריות שהתבססו מאז יצא לאור.

המוני תצלומים ססגוניים של קוספליירים וכמה טקסטים לא ארוכים שמסבירים מהו קוספליי בכלל ועל זרמים ספציפיים בתוכו.

ניתוח פמיניסטי עדכני של ז'אנר הרומן הרומנטי, מאת מאיה רודייל, שהיא גם סופרת בז'אנר וגם בקיאה בסוציולוגיה שלו.

זוג ספרים רשמי על העונות הראשונות של "אחוזת דאונטון", מלא שפע של צילומים מהסדרה ומאחורי הקלעים, וכן מסמכים מקוריים מהתקופה. רקע מקיף על הדמויות ועל כל מה שסביבן.

ספר נדיר משנות השמונים שקיבלתי במתנה מחברתי אמנית הסיבים מרים ברוק-כהן, על יצירות האמנות הלבישות של מריה דה קונססאו.

סקירה מפורטת של הבגדים התחתונים האירופאים (בריטיים בעיקר) מימי הביניים עד תחילת המאה העשרים (זוהי הוצאה מחודשת של ספר מאמצע המאה). כולל איורים נחמדים, וצילומים באיכות איומה של פריטים מהעבר. הפירוט כרונולוגי ודי יבש, אבל מדי פעם יש הבלחות של הומור. בסך הכל ספר בסיס מצוין, בעיקר בזכות מחירו הזול.

The History of Underclothes

ספר קטן בממדיו אבל שמן וכבד המציג פריטים מהאוסף המכובד של מכון התלבושות בקיוטו. דפי כרומו וצילומים מעולים – גם תקריבים וגם העמדה של בובות תצוגה עם כל האביזרים להשלמת התלבושת. כולל פרטים רבים לגבי כל פריט מוצג וכמה מאמרי מבוא על תקופות היסטוריות.

Fashio - Kyoto

תיאור האופנה בתקופתה של ג'יין אוסטן, כולל הרבה איורים, ציורים וצילומים של תלבושות קיימות. קניתי אותו במוזיאון האופנה בעיר באת' ואני אוהבת במיוחד את הציור על הכריכה.

"הדפסי אופנה – 150 שנות סגנון" הוא סקירה היסטורית מאלפת של איורי האופנה מן המאה ה-18 ועד תחילת המאה ה-20. רובו של הספר הוא אוסף כרונולוגי של הדפסים, כאשר כל אחד מהם מלווה בהסבר המדגיש נקודה מסוימת, סוג בגד וכיוצא בזה. החוקרת שכתבה אותו, אפריל קלהאן, מגישה את הפודקאסט המצוין Dressed.

Fashion Plates

מקור מידע רציני ומרתק על מלבושים קטלניים לאורך ההיסטוריה, כולל קרינולינות מתלקחות, הרעלת כספית מכובעים, חיידקים וירוק-רעל.

ההיסטוריה של גזרות התפירה החל מימיהן הראשונים במאה ה-19 ועד לימינו הדיגיטליים. לפני המצאתן נדרש ידע מקצועי לתכנון גזרת בגד, שבדרך כלל עוצב על גוף הלובש המיועד. מרגע שהחלו להימכר גזרות נייר, במקביל להמצאת מכונת התפירה, זכתה התפירה הביתית לפופולריות עצומה. היא אמנם ידעה גאות ושפל לאורך השנים אבל אין ספק ששנת 2020 תירשם כרגע חשוב בהיסטוריה המחודשת של מלאכות היד.
הספר מלא איורים נהדרים של גזרות, הנחיות ופרסומות. הטקסט לא מלהיב, ונוטה לפירוט יתר של פרטים טכניים כמו מחירי גזרות בכל שנה ונתוני מכירות של היצרניות השונות.

"איך לקרוא שמלה?" ו"איך לקרוא חליפה?" זוג ספרים מצוינים מאת לידיה אדוארדס המנתחים תלבושות נשים וגברים לאורך ההיסטוריה, כולל מאמרים כלליים והתעמקות ספציפית בפרטיהן של תלבושות מסוימות בכל נקודת זמן. הם מאפשרים להבין את ההתפתחות הכרונולוגית של סוגי הלבוש וגם מציגים הסברים על מושגים פרטניים.

How to read a dress/suit

המדריך הרשמי לשתי העונות הראשונות של "זרה", כולל ראיון עם מעצבת התלבושות טרי דרסבך וצילומים איכותיים.

הסדרה המדויקת והרצינית ביותר להנחיות היסטוריות של "בית הספר ללבוש היסטורי" באנגליה. חוברות בכריכה רכה, עם הסברים וגזרות. הסדרה מיסודה של ג'נט ארנולד ובספר המוקדש למחוכים כבר יש תוספות של חניכיה.

חיכיתי זמן רב למהדורה בכריכה רכה של הספר הזה, שאזל בכריכה הקשה. אחד הנושאים המעניינים אותי ביותר – כיסים בבגדי נשים. הספר האקדמי המקיף הזה עוסק בהיסטוריה של חיי נשים מהרנסנס עד למאה ה-19 דרך הכיס, שהיה בתקופה זאת בגד נפרד ולפעמים המרחב הפרטי היחיד של האישה שלבשה אותו.

ספר יפהפה שחיכיתי לקנות בכריכה רכה מאז שיצא לאור לא מזמן, ניתוח של פריטי לבוש ביצירות אמנות ומה אפשר ללמוד מהם.

לא קשור ישירות לתלבושות היסטוריות, אבל מחקר מצוין שכבר הפך בעצמו להיסטוריה – ניתוח סוציולוגי של קהילת קוראות של רומנים רומנטיים והסיבות שלהן לאהוב את הז'אנר. זה נושא שתמיד עניין אותי ואני מנסה עד היום לקרוא מחקרים מעודכנים יותר.

ספר נלווה לתערוכה של מוזיאון FIDM על אופנת ספורט מתחילת המאה ה-19 ועד לאמצע ה-20. ענק, כבד, יפהפה עם תמונות נהדרות של שלל תלבושות.

היסטוריונית האופנה לוסי אדלינגטון מרצה, כותבת ספרי עיון ופרוזה. הספר הנוכחי מציג את סיפורם של הבגדים שאנחנו לובשים בראייה היסטורית, בפרקים המוקדשים לסוגי בגדים שונים. כולל מעט איורים בשחור-לבן. מעניין מאוד לקריאה.

Stitches in Time

פרקר עוקבת אחרי השינויים בתפיסות הנשיוּת ובתפקידן החברתי של הנשים דרך ההיסטוריה של עבודות המחט.

ספר דוגמאות רקמה נהדר, בעיקר אותיות ומונוגרמות. חבל שאני לא רוקמת…

אוסף מוצלח מראשית ימי הצילום, כלומר מאמצע המאה ה-19 עד תחילת העשרים, עם הסברים על מה שהאנשים לובשים ולפעמים גם על הצלמים והמצולמים.

איזבלה פיצ'ר תופרת תלבושות היסטוריות מרהיבות ובספר הזה היא נותנת הדרכה לתפירת כמה תלבושות ויקטוריאניות. הספר כולו הוא פרי יצירתה, החל מהגזרות ודרך הצילומים של בעלה, והיא הוציאה אותו בהוצאה עצמית ומכרה כבר שלוש מהדורות. לקנייה ישירות ממנה לחצו כאן.

שרה כריסמן התאהבה באורח החיים הויקטוריאני ועברה להתפרנס ממנו. בספר הזה היא מתעדת את המעבר שלה מלבוש מודרני לבגדי המאה התשע-עשרה, החל במחוך האותנטי שבעלה קנה לה במתנה, ואיך חייה השתנו כתוצאה מכך. לא התרשמתי מספיק מסגנון הכתיבה כדי לקנות גם את ספרי הפרוזה שלה.

חוברת על אופנת וינטג', כלומר מתמקדת במאה העשרים ולא בתקופות שאני מתעניינת בהן יותר, והיא גם לא מקיפה או מעמיקה במיוחד. אבל יכולה להיות מקור ראשוני לאבחון פריטים מהמאה הקודמת.

על ההיסטוריה של בגדי כלולות, נושא חביב עלי במיוחד שיש לי הרצאה שלמה עליו בשם "הכל בגלל ויקטוריה", כיוון שמסורת השמלה הלבנה כבגד לכלה התחילה במידה רבה בחתונתה של המלכה ויקטוריה ב-1840.

היסטוריה של האופנה בזווית מקורית – הספר מתקדם עם לוח השנה, מאחד בינואר ועד שלושים ואחד בדצמבר, ומציג בגדים ולובשים בעלי חשיבות ספציפית או כללית לכל תאריך, בשנים שונות בהיסטוריה. לצערי רק חלק מהם מופיעים בתמונות, אבל גם הטקסטים שמופיעים לבד מעניינים.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

2 מחשבות על “מדף הספרים שלי – היסטוריה של האופנה”

  1. לירון מימון

    היי מה קורה?
    אני כבר תקופה מחפשת ספרי אופנה שמדברים על תולדות האופנוע בכלל, היסטוריה של פריטים מסויימים ובכללי על אנשים אופנה שהמציאו את כל מה שאנחנו לובשים היום. אך אני מתקשה למצוא אותם ובמיוחד בעברית זה בלתי אפשרי. איפה אוכל לקנות אותם בעברית? אם יש חלקם בעברית? ואם לא אז באנגלית?
    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

פרויקט צילום – נבואות

פרויקט הצילום הוא מיזם קהילתי של קבוצת הפייסבוק ספרים? בהובלת אלה גורדון-חן ויעל מרקוס, שמארגנות מדי כמה חודשים מפגש בנושא מוגדר מראש. הדמויות מצטלמות בסצינה

להמשך קריאה »

מרי פופינס

בפרוייקט צילומי מכשפות ספרותיות של קבוצת ספרים? הייתי בתפקיד מרי פופינס* וחברות נהדרות גילמו מכשפות נוספות. אני הכנתי את התלבושת שלי, כולל תפירה של החצאית,

להמשך קריאה »